Saldžios bulvės turi natūralių cukrų, kurie gali padidinti jų glikeminį indeksą. Tačiau jei jas gaminsime su luobele, derinsime su geraisiaius riebalais, tai sulėtins angliavandenių įsisavinimą, sumažins glikeminį indeksą ir padidins patiekalo vertę. Pavyzdžiui, šiam patiekalui batataus gerai nuplaukite ir plonai pjautykite su oda, o derinant su kitomis daržovėmis, baltymais ir riebalais, galėsite nedidele porcija pasimėgauti ir vakare.
VEGETARIŠKA LAZANIJA -6porcijos:
- Cukiniją ir saldžią bulvę supjaustyti ar sutarkuoti kuo ploniau.Bulves ir cukinijas galima pabarstyti druska ir pipirais.
- Į smulkintuvą sudėti česnakus, gabaliukais supjaustytą sūrį,riešutus ir pasmulkintus kalafijorus. Sumalti viską iki smulkių trupinėlių kaip „veg. mėsą“.
- Kepimo inde susluoksniuoti: bulves, cukinijas, sumaltą „veg.mėsą“ ir vėl pakartoti.
- Ant viršaus supilti trintus konservuotus pomidorus ir dėti į įkaitintą orkaitę, uždengti kita skarda ir kepti.
- Kepti 45min./170C su oro pūtimu. Likus 10 min iki kepimo pabaigos, atidengti viršutinę skardą ir leisti išgaruoti skysčio pertekliui.
- Patiekti su šviežiais bazilikais.
Maistinė porcijos vertė gali kisti priklausomai nuo ingredientų kokybės ir kiekių porcijoje, bet čia yra apytikslės vertės:
Kalorijos: Apie 350-400 kcal vienai porcijai, priklausomai nuo ingredientų kiekių ir kitų veiksnių.
Angliavandeniai: Apie 30-40 g angliavandenių vienai porcijai, priklausomai nuo bulvių ir cukinijų kiekio.
Baltymai: Apie 15-20 g baltymų vienai porcijai, priklausomai nuo sūrio ir riešutų kiekio.
Riebalai: Apie 15-20 g riebalų vienai porcijai, priklausomai nuo sūrio ir riešutų kiekio.
Skaidulos: Apie 5-8 g skaidulų vienai porcijai, priklausomai nuo ingredientų kiekio.
Skanaus Jums linki dietistė Rita Šilenskienė