Ksantano gumą galima vadinti idealiu tirštikliu: skirtingai nuo želatinos ar krakmolo, ji praktiškai nekeičia patiekalų skonio, kvapo ir spalvos.
Be to, ksantanas gerai tirpsta tiek šaltuose, tiek karštuose skysčiuose.
Xsantano guma visiškai nekenksminga, ji leidžiama naudoti net kūdikiams skirtame maiste. Žmogaus organizmas tiesiog jos neįsisavina, todėl xsantano guma populiari ir ėvairiuose patiekaluose.
Kur ją naudoti:
- begliuteniams miltams surišti,
- ledams- nesikristalizuoja struktūra,
- drebučiams, uogienėms, įvairiems desertams tirštinti,
- tirštinti tortų užpilus, vaisinius įdarus ir gėrimus,
- majonezams ir padažams
VAFLIUKAI-DUONELĖS – 4 porcijos:
A ingredientai:
70 g moliūgų sėklų miltų
100 g kynvos (quinoa) miltų
5 g Guaro arba Xsantano gumos (1 a.š.)
30 g ghee sviesto
200 g rupios varškės, 9 proc.
B ingredientai:
2 M dydžio kiaušinių
150 g vandens ar augalinio pieno be cukraus
Žiupsnis druskos
Gaminimo eiga:
- Visus išvardintus A ingredientus sudėkite į plakiklį ir plakite iki vientisos miltų masės apie (30-40sek. )
- Supilti B ingredientus ir suplakti ar išmaišyti ( 15sek./6)
- Kepti įkaitintoje belgiškų vaflių vaflinėje. Pirmiems vafliams kepti, patariama patepti paviršius ghee sviestu.
Apytikslė maistinė vertė 100 g vaflių, naudojant vandenį, o ne augalinį pieną yra:
- Kalorijos: apie 250 kcal
- Baltymai: apie 7-8 g
- Angliavandeniai: apie 30-35 g
- Riebalai: apie 12-14 g
- Skaidulinės medžiagos: apie 2-3 g
- Druska: apie 0,5-1 g
Jūsų dietistė Rita Šilenskienė