Tortukas MAMAI

Tortukas MAMAI

Mamos rankose telpa visas pasaulis – šiluma, kantrybė, stiprybė ir meilė. Mamos diena primena, kad už tą begalinį rūpestį turime dėkoti ne tik kartą per metus. Gražiausia dovana – kasdienis dėmesys, apkabinimas ar nuoširdus „ačiū“ už viską, ką mama mums dovanoja.

Šiai ypatingai dienai siūlau išmėginti lengvai pagaminamą tortą, kuriame susipina morkų saldumas, banano švelnumas, apelsinų gaiva ir migdolų bei sorų miltų sotumas. Du lengvi, gaivūs želė sluoksniai – saulėtas apelsinų-mangų ir ryškus aviečių-braškių papuošia tortą spalvomis ir gaivumu. Tai desertas, kuriame telpa dėkingumas, šiluma ir šventinė nuotaika – viskas, ką norisi padovanoti mamai iš visos širdies. Kepiau iš šio kiekio du tortukus – vieną mamai, kitą sau. Jei kepsite vieną, galima produktų kiekį dalinti per pusę arba imti didesnę formą. Taip pat likusią tešlą galima supilstyti į keksines ir išsikepti kelis keksiukus.

2×20 cm forma atsisegančiais kraštais

„A ingredientai“:

1 banano

1 apelsino + tarkuotos žievelės (145 g be žievės)

3 vidutinės morkos (230 g)

4 M dydžio kiaušinių

1 a.š. sodos

120 g kokoso pieno (tiršto)

60 g alyvuogių aliejaus arba ištirpinto sviesto

130 g džiovintų datulių

„B ingredientai“:

200 g migdolų miltų

50 g sorų (ar avižų) miltų

„Geltonam sluoksniui“:

3 apelsinų (500 g be žievelės)

100 g džiovintų mangų be cukraus+200 g vandens

50 g eritritolio ar ksilitolio

30 g želatino+150 g vandens

„Raudonam sluoksniui“:

200 g aviečių (tinka šaldytos)

200 g braškių (tinka šaldytos)

50 g eritritolio ar ksilitolio

30 g želatino+150 g vandens

EIGA:

  • A ingredientus sudėti į plakiklio indą ir suplakti iki idealios košelės. ZYLE 1 min./10.
  • Suberti abiejų rūšių miltus ir išmaišyti. ZYLE 30 sek./6. Arba supilti gautą masę į maišymo dubenį, suberti persijotus miltus ir gerai išmaišyti mentele.
  • Tešlą paskirstyti į dvi vienodas silikonines formas ir kepti apie 30 min./170C, kol gražiai apskrus ir iškils viduriukas. Atvėsinti biskvitą.
  • Žėlė išbrinkiti n urodytame kiekyje vendens ir pakaitinti kol visiškai ištirps. Neužvirti.
  • Džiovintus mangus nuplauti ir taip pat pamirkyti vandenyje. Visus vaisius, saldiklį suplakti iki vientisos masės. ZYLE 1 min./10.
  • Į ją supilti ištirpintą želatiną ir išmaišyti. gautą geltonąjį žėlė sluoksnį užpilti ant biskvito ir dėtį į šaldytuvą kol apstings.
  • Po to paruošti tokiu pat principu antrą sluoksnį: žėlė išbrinkinti ir ištirpinti, uogas suplakti ir viską sumaišyti. Užpilti ant geltonojo sluoksnio ir leisti sustingti.
  • Puošti pagal savo skonį.

12 porcijų tortukas. 1 porcijos maistinė vertė:

  • Kalorijų: ~358 kcal

  • Baltymų: ~15.4 g

  • Riebalų: ~19 g

  • Angliavandenių: ~33 g

  • Skaidulų: ~5.8 g

DĖMESYS Į ALIEJŲ!!!

Renkantis ingredientus, svarbu ne tik skonis, bet ir nauda sveikatai. Todėl šiam tortui pasirinkau „Timbro Istriano“ ekologišką ypač tyrą alyvuogių aliejų. Šis aliejus spaudžiamas šaltuoju būdu, todėl išlaiko visas natūralias alyvuogių savybes:

  • Turtingas antioksidantais, ypač vitaminu E ir polifenoliais, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir lėtina senėjimo procesus.

  • Turi priešuždegiminių savybių – reguliariai vartojamas ypač tyras alyvuogių aliejus gali padėti mažinti organizme esančius uždegiminius procesus.

  • Gausus gerųjų riebalų (mononesočiųjų rūgščių), kurios palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą, mažina „blogojo“ cholesterolio (LDL) kiekį ir padeda išlaikyti „gerąjį“ cholesterolį (HDL).

  • Lengvai virškinamas, todėl tinka net ir jautresniam virškinimui. Kepiniuose jis suteikia purumo ir drėgnumo, todėl galima naudoti mažiau papildomų riebalų.

  • Ekologiškas – be jokių pesticidų, herbicidų ar sintetinių trąšų, todėl tinka tiems, kurie renkasi švaresnę, natūralesnę mitybą.

Be to, jo subtilus vaisiškas skonis puikiai dera prie desertų, nes neužgožia pagrindinių ingredientų natūralios saldumos – kaip morkų, bananų, apelsinų bei vaisinių želė sluoksnių.

Jūsų dietistė Rita Šilenskienė