„Brie“ yra populiarus prancūzų kilmės minkštas pieno sūris, kuris dažnai būna apvalios formos ir turi baltą, ploną pelėsinio grybo (Pencillium camemberti) plėvelę. Šis sūris yra gana populiarus pasaulyje. Jis dažnai valgomas kaip užkandis arba desertas, kartu su duona, alyvuogėmis, kumpiu, vaisiais arba uogomis. Be to, jis gali būti kaip įvairių patiekalų ingredientas – tokių kaip sūrio padažai, sūrio pyragai arba sūrio sumuštiniai.
Šį kartą man gimė mintis jį panaudoti sausainių gamybai. Šie sausainiai puikiai tiko prie salotų, nes jie sūrūs ir pakeitė duonos poreikį.
SŪRIO SAUSAINIAI, 32 vnt.
200 g migdolo riešutų (arba miltų)
150 g kokoso drožlių
100 g BRIE minkšto sūrio
100 g minkšto sviesto
2 L dydžio kiaušiniai
Žiupsnelis druskos
30 g brandinto sūrio – paviršiaus trupiniams
Gaminimo eiga:
- Migdolus su žiupsneliu druskos suberti į smulkintuvo indą ir sumalti iki miltų. 15sek./10. Palikti inde. Jei naudojate jau paruoštus miltus, tereikia suberti juos į smulkintuvo indą.
- Suberti į smulkintuvo indą kokoso drožles ir sumalti kuo smulkiau. 10 sek./8 Palikti inde. .
- Sudėti likusius produktus (BRIE sūrį, sviestą, kiaušinius) ir sumaišyti iki vientisos masės. 15 sek./8.
- Suvilgytomis vandeniu rankomis formuoti nedidelius kamuoliukus ir išdėlioti ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Turi gautis apie 32 vnt. Į viduriuką įspauskite brandinto sūrio gabaliukų. Gali būti „Džiugas“ ar pan. Naudojau avių brandintą sūrį.
- Kepti 155-160C / apie 17 min. Būtina atvėsinti.
Pastaba: jei naudosite sausainius vienakąsniams patiekalams ir derinsite su sūdyta žuvimi, silke, papildomai tešlos sūdyti nereikia.
100 g šių sūrio sausainių apytikrė maistinė vertė:
Kalorijų – 1670 kcal,
Baltymų – 54 g ,
Riebalų – 154 g ,
Angliavandenių su skaidulinėmis medžiagomis – 17 g.
Jūsų dietistė
Rita Šilenskienė