Cukinija, patisonas-tokios daržovės, kurios tinka absoliučiai visur: nuo sriubos iki keksiukų. Kai darže jos pūpso vasaros ar rudens metu, stengiuosi jas nuskinti kol dar neperaugę. Daržovių reikia į lėkštę dėti kuo įvairesnių ir spalvotų.Tačiau vien daržovėmis sotūs nebūsime. Rekomenduoju paieškoti įvairesnių būdų valgyti salotas: naudoti metodą „šilta-šalta“, t.y. dalis daržovių gali būti trumpai termiškai apdorotos, o kitos ne. Taip pat visada lėkštėje turi būti baltymai ir riebalai. Baltymų šaltinis gali būti pagal pageidavimą (kiaušiniai, mėsa, žuvis, grybai, fermentuoti pieno produktai), tačiau baltymai turi tiplti į delną. Riebalus visada rinkitės pačius kokybiškiausius, nes nuo jų kokybės priklauso jūsų ląstelės membranos elastingumas, vitaminų absorbcija į ląstelę ir priešuždegiminė organizmo būklė. Tai nerafinuotas alyvuogių aliejus , MCT, sėmenų aliejus ir riešutai, sėklos.
Jei noriu apkepti cukiniją ar žuvį, dažniausiai naudoju moliūgų sėklų baltymus ar jų miltus. TAI SUPERPRODUKTAS!!!
SALOTOS “Šilta-šalta“-2 porcijos
Nuotraukoje matote visas daržoves, kurias sudėjau dviems suaugusiems žmonėms:
2 didelės morkos-sutarkuoti plonais šiaudeliais
1 violetinė morka ar žalias burokėlis-sutarkuoti plonais šiaudeliais
1 kaliaropė ar ropė -sutarkuoti plonais šiaudeliais
1 raudonasis svogūnas- supjasutyti šiaudeliais ar kubeliais
2 saujos smulkių pomidorų ar keli dideli pomidorai-kubeliais
Šviežių bazilikų, petražolių sauja
1 plonoji raudona paprika ar čili pipiras
Pagardai: ½ citrinos sultys, 4-5 v.š. alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų
Papildomai:1 pakuotė avių pieno Feta sūrio -250 g arba sauja riešutų (veg)
Kepti:
Sprindis jaunos cukinijos—supjaustyti piršto storio šiaudeliais
1 v.š. ghee sviesto
Apvolioti:
1 a.š. ciberžolės, 1 v.š. moliūgų sėklų baltymų miltelių ar miltų, druskos, pipirų. Arba galima rinktis kitus miltus: migdolų, sorų, kynvos.
Gaminimo eiga:
- Cukiniją supjaustyti rodomojo piršto dydžio gabaliukais, apvolioti prieskoniais, moliūgų sėklų baltymų miltais ir apkepti ant ghee sviesto. Kaitra nedidelė!!!
- Kol kepa cukinija, sutarkuokite ir supjaustykite daržoves. Jas galime sluoksniuoti iš karto lėkštėje: morkos, kaliaropė, svogūnas, pomidoriukai…
- Po to ant šaltų daržovių sudėkite šiltas, apkeptas cukinijas ir sūrį ar kitą pasirinktą baltyminį produktą.
- Pašlakstykite aliejumi ir citrinos sultimis, papuoškite kapotais žalumynais. Druskos dėkite tik tuomet, jei reikia.
Jūsų dietistė Rita Šilenskienė