Salotos „Šilta-šalta“. Tinka Keto

Salotos „Šilta-šalta“. Tinka Keto

Cukinija, patisonas-tokios daržovės, kurios tinka absoliučiai visur: nuo sriubos iki keksiukų. Kai darže jos pūpso vasaros ar rudens metu, stengiuosi jas nuskinti kol dar neperaugę. Daržovių reikia į lėkštę dėti kuo įvairesnių ir spalvotų.Tačiau vien daržovėmis sotūs nebūsime. Rekomenduoju paieškoti įvairesnių būdų valgyti salotas: naudoti metodą „šilta-šalta“, t.y. dalis daržovių gali būti trumpai termiškai apdorotos, o kitos ne. Taip pat visada lėkštėje turi būti baltymai ir riebalai. Baltymų šaltinis gali būti pagal pageidavimą (kiaušiniai, mėsa, žuvis, grybai, fermentuoti pieno produktai), tačiau baltymai turi tiplti į delną. Riebalus visada rinkitės pačius kokybiškiausius, nes nuo jų kokybės priklauso jūsų ląstelės membranos elastingumas, vitaminų absorbcija į ląstelę ir priešuždegiminė organizmo būklė. Tai nerafinuotas alyvuogių aliejus , MCT, sėmenų aliejus ir riešutai, sėklos.

Jei noriu apkepti cukiniją ar žuvį, dažniausiai naudoju moliūgų sėklų baltymus ar jų miltus. TAI SUPERPRODUKTAS!!!

SALOTOS “Šilta-šalta“-2 porcijos

Nuotraukoje matote visas daržoves, kurias sudėjau dviems suaugusiems žmonėms:

2 didelės morkos-sutarkuoti plonais šiaudeliais

1 violetinė morka ar žalias burokėlis-sutarkuoti plonais šiaudeliais

1 kaliaropė ar ropė -sutarkuoti plonais šiaudeliais

1 raudonasis svogūnas- supjasutyti šiaudeliais ar kubeliais

2 saujos smulkių pomidorų ar keli dideli pomidorai-kubeliais

Šviežių bazilikų, petražolių sauja

1 plonoji raudona paprika ar čili pipiras

Pagardai: ½ citrinos sultys, 4-5 v.š. alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų 

Papildomai:1 pakuotė avių pieno Feta sūrio -250 g arba sauja riešutų (veg)

Kepti: 

Sprindis jaunos cukinijos—supjaustyti piršto storio šiaudeliais

1 v.š. ghee sviesto

Apvolioti

1 a.š. ciberžolės, 1 v.š.  moliūgų sėklų baltymų miltelių ar miltų, druskos, pipirų. Arba galima rinktis kitus miltus: migdolų, sorų, kynvos.

Gaminimo eiga:

  • Cukiniją supjaustyti rodomojo piršto dydžio gabaliukais, apvolioti prieskoniais, moliūgų sėklų baltymų miltais ir apkepti ant ghee sviesto. Kaitra nedidelė!!!
  • Kol kepa cukinija, sutarkuokite ir supjaustykite daržoves. Jas galime sluoksniuoti iš karto lėkštėje: morkos, kaliaropė, svogūnas, pomidoriukai…
  • Po to ant šaltų daržovių sudėkite šiltas, apkeptas cukinijas ir sūrį ar kitą pasirinktą baltyminį produktą. 
  • Pašlakstykite aliejumi ir citrinos sultimis, papuoškite kapotais žalumynais. Druskos dėkite tik tuomet, jei reikia.

Jūsų dietistė Rita Šilenskienė