Rabarbarai yra kilę iš Azijos ir buvo naudojami tradicinėje kinų medicinoje jau prieš tūkstančius metų. Jie buvo vertinami dėl savo gydomųjų savybių virškinimo problemoms spręsti.
Rabarbarai yra nekaloringi, bet turtingi vitaminais bei mineralais.
Nauda sveikatai:
Virškinimas: Rabarbarai turi daug skaidulų, kurios padeda reguliuoti virškinimą ir gali padėti sumažinti vidurių užkietėjimą.
Kaulų sveikata: Dėl didelio vitamino K ir kalcio kiekio rabarbarai gali prisidėti stiprinant kaulus ir osteoporozės prevencijai.
Antioksidantai: Rabarbaruose yra antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir gali sumažinti tam tikrų ligų, pvz., širdies ligų ir vėžio, riziką.
Kraujospūdis: Kalis, esantis rabarbaruose, padeda reguliuoti kraujospūdį ir palaikyti širdies sveikatą.
Rabarbarai gali būti naudojami ne tik desertams, bet ir ruošti pikantiškus patiekalus, pavyzdžiui, padažus ar troškinius.
RABARBARŲ PYRAGAS
28 cm atidaranti forma
A ingredientai:
160 g migdolų riešutų be luobelių arba migdolų miltų
100 g saldiklio (eritritolio ar ksilitolio)
B ingredientai:
150 g kokosų drožlių
70 g sviesto
140 g natūralaus jogurto + 1 a.š. sodos
4 S dydžio kiaušinių
C ingredientai:
300 g nuluptų ir gabaliukais supjaustytų rabarbarų
GAMINIMO EIGA:
- Migdolų riešutus ir saldiklį suberti į smulkintuvą ir malti iki miltų. 20 sek./10. Palikti inde.
- Sudėti į smulkintuvo indą visus B ingredientus ir suplakti iki vientisos košelės. 1 min./7.
- Paruošti formą: patepti sviestu, pabarstyti begliuteniais miltais (gali būti sorų, migdolų, kukurūzų), pakratyti, kad miltai priliptų prie formos kraštų ir dugno.
- Tešlą išpilti į paruoštą formą, išlyginti ir suberti ant tešlos paruoštus rabarbarus. Lengvai įspausti. Pyragą dėti į įkaitintą orkaitę.
- Kepti apie 40 min./ 170 C su oro pūtimu. Jis gražiai pakils ir švelniai apskrus.
- Atvėsinti ir tik tuomet valgyti.
Štai pyrago maistinė vertė 100 g porcijoje:
- Kalorijų: 265.7 kcal
- Baltymų: 7.0 g
- Riebalų: 24.1 g
- Angliavandenių: 8.8 g
Jūsų dietistė Rita Šilenskienė