Obuolių blyneliai be gliuteno

Obuolių blyneliai be gliuteno

Kodėl verta išmėginti šį receptą? Obuoliai ypač tinka įvairaus amžiaus šeimos narių mitybai. Tai:

  • Maistinių medžiagų šaltinis: vitaminai, mineralai ir daug skaidulinių medžiagų.
  • Gerina virškinimą: netirpios skaidulos padeda reguliuoti žarnyno veiklą, skatina peristaltiką.
  • Antioksidantai: jie apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.
  • Sveika oda: C vitaminas skatina kolageno gamybą, gerindamas odos būklę.
  • Sotumas ir svorio kontrolė: skaidulinės medžiagos padeda jaustis sotiems ir kontroliuoti svorį.

OBUOLIŲ BLYNELIAI – 3 porc.

Ingredientai

2-3 obuoliai (230 g skiltelių su oda)

3 M dydžio kiaušiniai

250 g ricotta sūrio

150 g sorų miltų (tinka ir kiti begliuteniai miltai; migdolų, grikių, kynvos)

2 v.š. (20 g) alyvuogių aliejaus

Patiekti: obuolienės be cukraus, jogurto ar grietinės, sirupo Fiber Sirup

Gaminimo eiga:

  • Obuolius supjaustyti gabaliukais ir suberti į smulkintuvą.
  • Taip pat į smulkintuvą sudėti ricotta sūrį, kiaušinius ir viską sukapoti kelias sekundes, kad pasismulkintų obuoliai iki mažų gabaliukų. 7 sek./6.
  • Gautą masę išpilti į dubenį ir įmaišyti miltus. Jei masė per skysta, įberti žiupsenlį rišiklio: ksantano ar guaro gumos.
  • Kepti ant ghee sviesto, švelniai apkepant kiekvieną pusę. Kepant rekomenduoju naudoti keptuvę su dangčiu.

Apytikrė vertė vienos porcijos be papildomų priedų:

  • Kalorijų: 273-293 kcal.
  • Baltymų: 15-18 g.
  • Riebalų: 20-21 g.
  • Angliavandenių: 55-62 g.
  • Skaidulinių medžiagų: 4-5 g.
  • Vitaminų ir mineralų, ypač vit. C, kalcio ir kt.

 

Su sorų miltais kepti blynai gali būti ypač naudingi vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms dėl daugelio priežasčių:

  1. Geresnis maistinių medžiagų šaltinis: jie turtingi baltymais, skaidulomis ir vitaminais- B grupės ir folio rūgštimi.
  2. Be gliuteno: gliutenas (glitimas) gali būti kenksmingas tiems vaikams, tiek jautresnį žarnyną turintiems suaugusiems. Sorų miltai yra saugi alternatyva glitimo turintiems miltams.
  3. Energetinė vertė: puikus energijos šaltinis.
  4. Skanūs ir suteikia malonią gelsvą spalvą: blynai dažnai būna vaikų mėgstamiausi pusryčių arba užkandžių patiekalai. Jie gali būti pritaikyti įvairiems skoniams, parenkant priedus: vaisius, uogas, jogurtą, medų, saldų skaidulų sirupą ar kitus ingredientus.
  5. Skatinimas valgyti daugiau grūdinių patiekalų: vaikai dažnai nevartoja pakankamai visaverčių grūdinių maisto produktų. Sorų miltų blynai gali būti puiki galimybė įtraukti šią svarbią maisto grupę į jų mitybą ir skatinti sveikatai palankų maitinimąsi.

Jūsų dietistė         Rita Šilenskienė