Kodėl verta išmėginti šį receptą? Obuoliai ypač tinka įvairaus amžiaus šeimos narių mitybai. Tai:
- Maistinių medžiagų šaltinis: vitaminai, mineralai ir daug skaidulinių medžiagų.
- Gerina virškinimą: netirpios skaidulos padeda reguliuoti žarnyno veiklą, skatina peristaltiką.
- Antioksidantai: jie apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.
- Sveika oda: C vitaminas skatina kolageno gamybą, gerindamas odos būklę.
- Sotumas ir svorio kontrolė: skaidulinės medžiagos padeda jaustis sotiems ir kontroliuoti svorį.
OBUOLIŲ BLYNELIAI – 3 porc.
Ingredientai
2-3 obuoliai (230 g skiltelių su oda)
3 M dydžio kiaušiniai
250 g ricotta sūrio
150 g sorų miltų (tinka ir kiti begliuteniai miltai; migdolų, grikių, kynvos)
2 v.š. (20 g) alyvuogių aliejaus
Patiekti: obuolienės be cukraus, jogurto ar grietinės, sirupo Fiber Sirup
Gaminimo eiga:
- Obuolius supjaustyti gabaliukais ir suberti į smulkintuvą.
- Taip pat į smulkintuvą sudėti ricotta sūrį, kiaušinius ir viską sukapoti kelias sekundes, kad pasismulkintų obuoliai iki mažų gabaliukų. 7 sek./6.
- Gautą masę išpilti į dubenį ir įmaišyti miltus. Jei masė per skysta, įberti žiupsenlį rišiklio: ksantano ar guaro gumos.
- Kepti ant ghee sviesto, švelniai apkepant kiekvieną pusę. Kepant rekomenduoju naudoti keptuvę su dangčiu.
Apytikrė vertė vienos porcijos be papildomų priedų:
- Kalorijų: 273-293 kcal.
- Baltymų: 15-18 g.
- Riebalų: 20-21 g.
- Angliavandenių: 55-62 g.
- Skaidulinių medžiagų: 4-5 g.
- Vitaminų ir mineralų, ypač vit. C, kalcio ir kt.
Su sorų miltais kepti blynai gali būti ypač naudingi vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms dėl daugelio priežasčių:
- Geresnis maistinių medžiagų šaltinis: jie turtingi baltymais, skaidulomis ir vitaminais- B grupės ir folio rūgštimi.
- Be gliuteno: gliutenas (glitimas) gali būti kenksmingas tiems vaikams, tiek jautresnį žarnyną turintiems suaugusiems. Sorų miltai yra saugi alternatyva glitimo turintiems miltams.
- Energetinė vertė: puikus energijos šaltinis.
- Skanūs ir suteikia malonią gelsvą spalvą: blynai dažnai būna vaikų mėgstamiausi pusryčių arba užkandžių patiekalai. Jie gali būti pritaikyti įvairiems skoniams, parenkant priedus: vaisius, uogas, jogurtą, medų, saldų skaidulų sirupą ar kitus ingredientus.
- Skatinimas valgyti daugiau grūdinių patiekalų: vaikai dažnai nevartoja pakankamai visaverčių grūdinių maisto produktų. Sorų miltų blynai gali būti puiki galimybė įtraukti šią svarbią maisto grupę į jų mitybą ir skatinti sveikatai palankų maitinimąsi.
Jūsų dietistė Rita Šilenskienė