Kuo skiriasi Matjes nuo įprastos silkės?
- Įprastos silkės riebumas dažniausiai siekia iki 15 proc., o „Matjes“ net 22%-27% proc.
- „Matjes“ silkė turi daug vitaminų ir mineralų. Vitaminų –B1, B2, B6, B9 (Folio) B12, C, D, E, K, Retinolio, Beta–karoteno. Mineralų – kalcio, geležies, magnio, mangano, fosforo, seleno cinko.
Ingredientai:
- 250 g Matjes silkutės
- 1-2 saldžiosios bulvės
Papildomi ingredientai patiekimui pagal skonį:
- Salotų lapai
- Feta sūris
- Svogūnas
- Keptas ar virtas burokėlis
- Jauna cukinija
- Maži pomidorai
Eiga:
- Saldžią bulvę plonai supjaustyti, patepti aliejumi ar ghee sviestu ir apkepti vaflinėje, gruzdintuvėje ar orkaitėje.
- Ant griežinėlių dėti pageidaujamus ingredientus: gabaliuką silkutės, griežinėlį svogūno, burokėlio ar pomidoro. Galima suverti pasirinktus ingredientus ant smeigtuko ir patiekti ant salotų lapų.
- Tradiciškai Matjes silkė patiekiama su smulkiai supjaustytu svogūnu.
Saldžių bulvių nauda:
- Saldžiosios bulvės turi antioksidantinį poveikį, kadangi jose gausu vitamino C ir vitamino A, kurie padeda imuninei sistemai apsaugoti organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio.
- Vienoje vidutinėje bulvėje yra daugiau nei 100% reikalingo vitamino A kiekio!
- Odelėje yra gausu flavanoido – kvercetino ir kalio, todėl ruoškite jas su odele! Vienoje vidutinėje saldžioje bulvėje yra maždaug 540 mg kalio!
- Turi mažą glikemijos indeksą ir gausu skaidulų!!! Skaidulinės medžiagos atlieka žarnyno valymo funkciją ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.
- Saldžiosiose bulvėse gausu cholino – vandenyje tirpaus vitamino. Tai labai svarbi ir universali maistinė medžiaga, kuri svarbi meigui, raumenų judėjimui, atminčiai ir mokymuisi.
Jūsų dietistė
Rita Šilenskienė