Matjes silkė su saldžiomis bulvėmis

Matjes silkė su saldžiomis bulvėmis

Kuo skiriasi Matjes nuo įprastos silkės?

  • Įprastos silkės riebumas dažniausiai siekia iki 15 proc., o „Matjes“  net 22%-27% proc.
  • „Matjes“ silkė turi daug vitaminų ir mineralų. Vitaminų –B1, B2, B6, B9 (Folio) B12, C, D, E, K, Retinolio, Beta–karoteno. Mineralų – kalcio, geležies, magnio, mangano, fosforo, seleno cinko.

Ingredientai:

  • 250 g Matjes silkutės
  • 1-2 saldžiosios bulvės

Papildomi ingredientai patiekimui pagal skonį:

  • Salotų lapai
  • Feta sūris
  • Svogūnas
  • Keptas ar virtas burokėlis
  • Jauna cukinija
  • Maži pomidorai

Eiga:

  1. Saldžią bulvę plonai supjaustyti, patepti aliejumi ar ghee sviestu ir apkepti vaflinėje, gruzdintuvėje ar orkaitėje.
  2. Ant griežinėlių dėti pageidaujamus ingredientus: gabaliuką silkutės, griežinėlį svogūno, burokėlio ar pomidoro. Galima suverti pasirinktus ingredientus ant smeigtuko ir patiekti ant salotų lapų.
  3. Tradiciškai Matjes silkė patiekiama su smulkiai supjaustytu svogūnu.

 

Saldžių bulvių nauda: 

  • Saldžiosios bulvės turi antioksidantinį poveikį, kadangi jose gausu vitamino C ir vitamino A, kurie padeda imuninei sistemai apsaugoti organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio.
  • Vienoje vidutinėje bulvėje yra daugiau nei 100% reikalingo vitamino A kiekio!
  • Odelėje yra gausu flavanoidokvercetino ir kalio, todėl ruoškite jas su odele! Vienoje vidutinėje saldžioje bulvėje yra maždaug 540 mg kalio!
  • Turi mažą glikemijos indeksą ir gausu skaidulų!!! Skaidulinės medžiagos atlieka žarnyno valymo funkciją ir  reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. 
  • Saldžiosiose bulvėse gausu cholino – vandenyje tirpaus vitamino. Tai labai svarbi ir universali maistinė medžiaga, kuri svarbi meigui, raumenų judėjimui, atminčiai ir mokymuisi. 

 

Jūsų dietistė

Rita Šilenskienė