Lašiša voveraičių padaže su citrininiais ryžiais

Lašiša voveraičių padaže su citrininiais ryžiais

Pats paprasčiausias šventinis ar kasdieninis patiekalas, kurį gali paprastai paruošti net ir nemokantys gaminti – lašišos kepsnys. Galima šią žuvį sugadinti tik vieninteliu būdu – ją perkepant. Tačiau jei įjungsime truputį fantazijos ir pakaitaliosime garnyrą bei padažą, tai variacijos neišsenkančios : troškinti folijoje su įvairiomis daržovėmis, kepsniai ant griliaus su daržovių iešmeliais, patiekti keptą su salotomis ir t.t. Šį kartą atėjo laikas mano paskutinėms šaldytoms voveraitėms, nes anytą Kalėdoms paprašė pagaminti TIK LAŠIŠĄ… Mamos žodis – man įsakymas:).

LAŠIŠA VOVERAIČIŲ PADAŽE. 7 porcijos

1 didelės lašišos filė – nuskusti žvynus ir supjaustyti į 7 porcijas

3 dideli svogūnai

400 g šaldytų ar šviežių voveraičių

4 v.š. alyvuogių aliejaus

200 ml grietinėlės 35 proc.

3-4 lauro lapai

Džiovintų žolelių, druskos, pipirų

Garnyrui – citrininiai ryžiai

1/2 stiklinės ryžių sušiams

2 laimų sulčių (tiks ir citrinos)

3 skiltelių česnako

1/2 v.š. sviesto

2 v.š. alyvuogių aliejaus

20 g šviežių krapų

 

Gaminimo eiga:

  • Į keptuvę įpilti aliejaus, suberti kubeliais supjaustytus svogūnus ir apkepti 3-4 minutes be dangčio.
  • Subertį prie svogūnų nuplautas ir pasmulkintas voveraites, patroškinti uždengus dangčiu ant nedidelės kaitros apie 10 minučių.
  • Supilti grietinėlę, pagardinti druska, pipirais ir dar patroškinti 5 minutes būtinai uždengus dangčiu, kad neišgaruotų skystis.
  • Į kepimo indą ant dugno paskleisti voveraičių padažą, įdėti kelis lauro lapus ir išdėlioti lašišos kepsnelius. Juos truputį pabarstyti druska, tinkančiomis džiovintomis žolelėmis ir pašauti į įkaitintą iki 170 C orkaitę. Kepti 15 minučių, kol žuvies paviršius pabals.
  • Tuo pačiu metu kai troškinsite voveraites,kitame puode užvirti vandenį ir suberti ryžius, pasūdyti. Juos virti 10 minučių atvirame puode maišant, po to uždengti ir dar pavirti ant labai mažos kaitros 8 minutes. Sudėti sviestą, suberti sukapotus česnakus, išmaišyti ir uždengti. Kai žuvis baigs kepti, prieš patiekiant, ryžius pašlakstyti alyvuogių aliejumi, supilti citrinos sultis ir įmaištyti sukapotus smulkiai krapus.

VOVERAIČIŲ NAUDA:

  1. Voveraitės yra maistingos ir turi nemažai svarbių maistinių medžiagų, ypač B grupės vitaminų ir mineralų (pvz., geležis, cinkas, kalis).
  2. Jos gali palaikyti normalią virškinimo sistemą ir išvengti vidurių užkietėjimo, nes turi daug skaidulinių medžiagų.
  3. Voveraitės turi mažai kalorijų, todėl tai geras pasirinkimas tiems, kurie nori palaikyti normalią kūno masę arba numesti svorio.
  4. Voveraitėse yra antioksidantų, tokių kaip beta-karotinas ir vitaminas C, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio ir lėtinių ligų rizikos.
  5. Kai kurie tyrimai rodo, kad voveraitės gali padėti stiprinti imuninę sistemą dėl jose esančių bioaktyviųjų medžiagų.
  6. Voveraitės yra mėsingas grybas, turintis ypatingą, salstelėjusį  skonį.

Jūsų dietistė Rita Šilenskienė