Kriaušių pyragas

Kriaušių pyragas

Rudenį norisi kriaušių ar obuolių pyrago dėl kelių priežasčių:

  1. Sezoninių produktų gausa: rudenį kriaušės ir obuoliai yra vienas iš populiariausių sezoninių vaisių, kurie pasižymi puikiu ir skirtingais skoniais ir aromatais. Šiuo metų laiku kriaušės yra ypač sultingos, saldžios, traškios ir neištižusios.
  2. Kriaušių ar obuolių pyragus galima gardinti įvairiais šildančiais prieskoniais (cinamonu, imbieru, gvazdikėliais, muskatu ir t.t.) . Šiltas, aromatingas pyragas sukelia jaukumo jausmą ir gerina nuotaiką.
  3. Kriaušės ir obuoliai yra geras šaltinis skaidulų, vitaminų ir antioksidantų. Todėl šių vaisių pyragas, palyginus su kitais desertais, gali atrodyti kaip sveikesnė alternatyva.Tačiau visada svarbu rūpintis subalansuota mityba ir mažinti cukraus kiekį pyraguose ar keisti jį sveikesnėmis alternatyvomis.

 

KRIAUŠIŲ PYRAGAS – 2 vnt.

5 kiaušiniai- atskirti baltymus nuo trynių

100 g eritritolio arba ksiloitolio

100 g minkšto sviesto

1 kokoso riešutas (190 g balto riešuto minkštimo) arba 70 g džiovintų kokoso drožlių

80 g migdolų miltų

70 g kokoso miltų

Gaminimo eiga:

  • Atsikirti baltymus nuo trynių ir išplakti baltymus su žiupsneliu druskos iki standžių putų 3 min./3/ su „drugeliu“. Išimti į maišymo dubenį.
  • Į plakimo indą sudėti trynius, suberti eritritolį, sviestą ir plakti kol pasidarys puri masė ir padvigubės apimtis. 1min./4. Išpilti prie išplaktų baltymų ir švelniai išmaišyti.
  • Atskirame dubenėlyje pasverkite abiejų rūšių miltus. Jei norite, kad pyragas būtu ne trapus, (panašus kaip su kvietiniais miltais) įberkite dar 1 a.š. guaro ar ksantano gumos arba 1 nubrauktą šaukštą tapijokos miltų. Jei naudojate džiovintas kokoso drožles, suberkite ir jas.
  • Kokoso minkštimą sudėti į plakiklio indą ir sumalti iki drožlių. 10sek./10. Suberti į miltų dubenį. Permaišykite sausus ingredientus.
  • Suberkite sausą miltų mišinį po šaukštą į kiaušinių masę ir vis atsargiai, iš apačios kabinant mentele, maišykite. Taip įmaišykite visus miltus į tešlą.
  • Nulupkite kriaušes, supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Aš vienoge formoje susmaigsčiau kriaušių ketvirčius stačius, kitoje-smulkesniais gabaliukais.
  • Formas patepkite sviestu, pabarstykite kokoso miltais, paskirstykite tešlą ir susmeikite kriaušių gabaliukus.
  • Kepti apie 45 min./175 su oro pūtimu.

100 g šio kriaušių pyrago apytikslė maistinė vertė yra:

  • Kalorijos: 230-250 kcal
  • Baltymai: 5-6 g
  • Riebalai: 15-18 g
  • Angliavandeniai: 20-22 g

PASTABA: Pyragas labai trapus dėl kokoso drožlių, tirpstantis burnoje ir ne per saldus. Žinoma, saldumas priklauso ir nuo kriaušių. Vaikams galima į tešlą kartu su sviestu suplakti ir saldesnį bananą.

Jūsų dietistė  Rita Šilenskienė