Keptos moliūgo riekės su grybais

Keptos moliūgo riekės su grybais

Moliūgas yra vienas iš geriausių beta karotino šaltinių, kuris moliūgui suteikia oranžinę spalvą, o organizme ši medžiaga paverčiama į vitaminą A- galingiausią antioksidantą. Moliūgas yra maistinių skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Moliūgų sėklos yra puikus riebalų rūgščių omega-3 šaltinis.

Šiais metais mums pavyko pirmą kartą užsiauginti savo moliūgus. Vos atkėlėme nuo žemės savo gigantus, o džiaugsmo raikant SAVO MOLIŪGĄ buvo “pilnos kelnės”☺…

2 porcijoms reikės:

  • Po 2 dideles riekes moliūgo
  • 2 a. š. Ceilono cinamono
  • 250 g grybų (pievagrybių ar miško grybų)
  • 1 didelis svogūnas
  • 1 v. š. ghee sviesto
  • 1 v.š. ištirpinto kokoso aliejaus
  • Žalių salotų + moliūgų sėklų
  • Po 2 v. š. eko citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus

Eiga

  1. Moliūgo gabalus patepti kokoso aliejumi, pabarstyti cinamonu ir kepti 25 min./190C orkaitėje. Kol keps moliūgai, patroškinti keptuvėje grybus.
  2. Ant keptuvės ištirpinti ghee sviesto, suberti kubeliais supjaustytus svogūnus ir pasmulkintus grybus. 2 minutes pakepti be dangčio, po to uždengti ir patroškinti ant nedidelės kaitros apie 10 mninučių.
  3. Pasiruošti žalias salotas iš turimų atsargų: ledinė salota+rukola+pekino kopūstas+bet kokios lapinės salotos. Jas pašlakstyti geru aliejumi, pabarstyti moliūgų sėklomis, druska. Patiekti keptus moliūgus su troškintais grybais ir žalialapėmis salotomis.

Šis patiekalas žiemą yra ypač naudingas, nes moliūgas puikiai išsilaiko visą žiemą. Jo naudos:

  1. Palaiko imuninę sistemą: Moliūgai yra puikus vitamino C šaltinis.
  2. Sveika širdies ir kraujagyslių sistemai: Moliūguose esantis kalis gali padėti reguliuoti kraujospūdį.
  3. Turtingas vitaminais ir mineralais: Moliūgas yra turtingas folio rūgštimi, vitaminais A ir K, taip pat kitais mineralais.
  4. Sotumas ir svorio kontrolė: Moliūgų skaidulos suteikia sotumo ir kontroliuoja alkio pojūtį, kas yra svarbu žiemos metu, kai yra daug pagundų valgyti didelius kiekius maisto. Skaidulos palaiko sveiką virškinimą.
  5. Šiluma ir jaukumas: Šis patiekalas idealiai tinka žiemos metui, kai ieškome šilumos ir komforto.

Jūsų dietistė Rita Šilenskienė