Lęšiai yra įvairių spalvų ir dydžių. Kalbant apie maistinę vertę, visų tipų yra vertingi dėl savo baltymų, skaidulinių medžiagų, vitamino B ir mineralų (geležis ir magnio). Raudoni lęšiai šiek tiek minkštesni ir greičiau išsiverda, todėl jie tinka sriuboms ar košėms. Geltoni lęšiai šiek tiek tvirtesni nei raudoni. Žalieji lęšiai išlaiko formą net ir ilgai verdant, todėl jie tinka salotoms ar kitiems patiekalams, kur reikia tvirtesnės tekstūros. Žalieji lęšiai turi šiek tiek daugiau skaidulų nei raudoni ar geltoni.
Ingredientai greitai vakarienei -2 porcijos:
- 100 g sausų geltonųjų lęšių
- žiupsnis druskos
- 20 g sviesto
- 2 v,š, alyvuogių aliejaus
- 1-2 skiltelės česnako
- Tuno savo sultyse 2×80 g konservų indeliai
Salotoms:
- gūžė žalių salotų
- 80 g alyvuogių
- 1 didelis raugintas ar šviežias agurkas
- laiškinių svogūnų ar kitų prieskoninų žolelių
Padažui:
- 1 v.š. sezamų pastos tahini
- 1/2 citrinos sulčių
- druskos, pi[pirų
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
Gaminimo eiga:
- Lęšius perskalauti, užpilti verdančiu vandeniu, pasūdyti ir virti ant mažos kaitros, pravėrus puodo dangtį. Retkarčiais pamaišyti. Pabaigoje, kai nugaruos vanduo ir lęšiai suminkštės, įdėti sviesto ir kapotų česnakų.
- Salotoms lapus suplėšyti, susmulkinti agurkus, laiškinius svogūnus, alyvuoges.
Padažo ingredientus sumaišyti atskirame dubenėlyje ir užpilti ant salotų. Permaišyti ir serviruoti.
Energinė vertė:
Apytikriai 1 porcijai:
- Baltymai: ~30,6g
- Riebalai: ~17g
- Angliavandeniai: ~30,1g (tame tarpe skaidulinės medžiagos)
- Skaidulinės medžiagos: ~5g
Jūsų Dietistė
Rita Šilenskienė