Vitaminas C yra jautrus šviesai, šilumai ir ilgesniam laikui kontaktuojant su oro. Kuo ilgiau produktai yra šilumoje ir kuo aukštesnė temperatūra, tuo didesnė tikimybė, kad dalis vitamino C bus sunaikinta. Kepant keksiukus su citrina, dalis vitamino C taip pat žūsta dėl aukštos temperatūros. Todėl kepdami citrinų keksiukus, stebėkite temperatūrą ir laiką. Trumpesnis kepimo laikas gali padėti išsaugoti daugiau vitamino C. Tačiau reikia paminėti, kad net jei šiek tiek vitamino C sunaikinama kepant, citrinų keksiukai vis tiek yra skanus ir dar likjs kitų naudingų maistinių medžiagų.
CITRININIAI ARBA LAIMŲ KEKSIUKAI– 15 vnt.:
A ingredientai:
1-2 laimo ir 1 citrinos sulčių – viso 145g + tarkuota laimų žievelė;
5 M dydžio kiaušiniai (270g);
160 g minkšto sviesto;
150 g natūralaus jogurto ar grietinės;
70 g eritritolio;
8-10 lašų stevijos su citrinos skoniu.
B ingredientai:
1 a.š. sodos (8g);
150 g migdolų miltų;
50 g kokosų miltų.
Gaminimo eiga:
- Visus A ingredientus pasverti ir sudėti į plakiklio indą. Plakti apie minutę, kol gausis žalsva, tolygi, skysta masė. 1min./10.
- Ant svarstyklių pastatyti dubenį ir pasverti B ingredientus. Gerai sumaišyti miltus ir sodą.
- Į miltus supilti turinį iš plakiklio indo ir gerai išmaišyti. Paskirstyti tešlą į 15 silikoninių keksinių ir kepti įklaitintoje orkaitėje.
- Orkaitė įkaitinta iki 180C. Įdėjus skardą, sumažinti iki 170C. Kepti apie 25-30 minučių su oro pūtimu. Keksiukai gražiai iškils ir vos apskrus. Atvėsinti ir tik tuomet išimti iš formelių.
Energinė 100 g keksiukų apytikrė vertė:
Kalorijų: 373g
Angliavandenių: 5 g
Baltymų: 11 g
Riebalų: 33 g
Jūsų dietistė Rita Šilenskienė