Bazilikų pesto. Tinka Keto.

Bazilikų pesto. Tinka Keto.

Ar žinojote, kad bazilikų pesto kilęs iš saulėtosios Italijos regiono Ligūrijos? Ten, kur šviežias bazilikas auga laukinėse kalvose, pesto gaminamas su meile ir tradicijos perduodamomis iš kartos į kartą. Šiandien aš noriu pasidalinti su jumis savo bazilikų pesto receptu, kuriame derės mano užaugintų bazilikų aromatas, intensyvus riešuų skonis ir Graviera sūrio aromatas. Šis bazilikų pesto pasižymi sodriu ir aromatingu skoniu, kuris sujungia ką tik nuskinto baziliko, šviežio česnako (kurį pati užauginau ir jau paruošiau žiemai) harmoniją. Jei norite, kad jūsų pesto būtų intensyvesnis, naudokite tik šviežiai nuskintą baziliką. Gaminant pesto, ypač svarbus yra kokybiškas alyvuogių aliejus – aš rekomenduoju graikišką aliejų Olivi,  kuris suteiks jūsų pesto ypatingą sodrumą ir aromatąĮ. Aliejaus gaminant pesto reikia daug, todėl vasarą šio aliejaus perku 5 l pakuotėmis. Kitokių pakuočių ir kokybiško aliejaus iš graikijos rasite mano mėgstamiausioje parduotuvėje www.visigurmanai.lt 

Jei norite eksperimentuoti gaminant savo pesto, pabandykite naudoti graikinius riešutus ar net migdolus Ir, žinoma, nebijokite pridėti kitokių žolelių (petražolių, krapų, raudonėlio) -ypač jei mėgstate pikantiškesnį skonį!

Bazilikų pesto yra itin universalus: šis žalios spalvos brangakmenis paskleidžia savo magišką skonį ne tik makaronų patiekaluose. Naudokite jį kaip padažą ant grilintos vištienos ar žuvies, švairių daržovių. Aš jį naudojų tiesiog ant supjaustytų pomidorų ar/ir agurkų:)… Tai greitas būdas paversti bet kokį patiekalą ypatingu. Dabar, kai turite visas paslaptis, laikas išbandyti šį bazilikų pesto receptą savo virtuvėje. Tegul jūsų namai prisipildo Viduržemio jūros aromatu.

Beje, proporcijas pasirinkite pagal turimus ingredientus. Galima dalinti viską iš 4:).

 

BAZILIKŲ PESTO – 7 indeliai po 200ml

500 g bazilikų lapelių

130 g žemės riešutų

140 g česnakų

50 g jūros druskos

170 g kietojo sūrio (graikiško Graviera ar itališko Parmigiano)

900 g alyvuogių aliejaus Olivi

EIGA:

  • Žemės riešutus nuplauti po tekančiu vandeniu, nuukratyti ir paskrudinti karšto oro skrudintuvėje ar orkaitė, kol jie išdžius ir švelniai paruduos. Zylė gruzdintuvėje 17 min./170C (retkarčiais pamaišyti).
  • Česnkų skilteles ir supjaustytą gabaliukais sūrį suberti į smulkintuvą ir sumalti iki smulkių gabaliukų. Zylės kombainu 10 sek./10. Išpilti į kitą indą.
  • Riešutus suberti į smulkintuvą ir taip pat sumalti. Zylės kombainu 10 sek./8. Išpilti į kitą indą.
  • Kadangi tai didelis kiekis, gaminti patariu 3 porcijomis. Dėti į smulkintuvą po 1/3 bazilikų lapelių, riešutų ir sūrio su česnakai. Pilti po 250 g aliejaus ir sumalti iki tobulos košelės. Zylės kombainu 15 sek./10. Išpilti į maišymo indą.
  • Sumalus visą kiekį, dideliame dubenyje viską išmaišyti ir išdėti į švarius stiklainiukus. Suspausti gautą pesto šaukštu, iųlyginti paviršių ir užpilti aliejumi. Plikti nepridėtos masės apie 2 cm nuo krašto, nes reikia užpilti apie 1 cm aliejaus, kad pesto nesioksuduotų.
  • Laikyti indelius šaldytuve, kol sunaudosite. Atidarius indelį, geriau jį suvartoti per savaitę.

Beje, neįsivaizduoju savęs virtuvėje be „išmanaus Zylės“ kombaino – tai mano šefas, kurį įjungiu kasdien ir net ne vieną kartą.

Jei dar neturite, KRINONA parduotuvėse galite pasinaudoti visai technikai mano nuolaida -15%.

Slaptažodis KRINONA parduotuvėse prekėms nuolaidai: Rita15

Jūsų dietistė

Rita Šilenskienė