Apelsininiai „brauniai“

Apelsininiai „brauniai“

Apelsinai ypač užkariauja virtuves prieš Naujus metus ir Kalėdas. Būtent tuomet yra jų sezonas, o jie patys sultingiausi ir skaniausi.Tai gali būti puikus ingredientas tortams, pyragams, sausainiams ar kitokiems kepiniams. Norint neprarasti vitamino C, apelsinų sultys gali būti naudojamos kaip ingredientas glazūrai arba glaistui. Jų aromatingos žievelės gali suteikti subtilų citrusinį aromatą ir stiprų skonį.  Apelsinų žievelėse yra daugiau fitonutrientų, flavonoidų ir antioksidantų nei pačiame vaisiuje. Bet rekomenduojama vartoti tik ekologiškų apelsinų žieveles, nes jie purškiami pesticidais ir herbicidais, siekiant apsaugoti juos nuo kenkėjų, ligų, piktžolių.

APELSININIAI „BRAUNIAI“. 16 vnt.

A ingredientai:

50 g sorų arba kitų begliutenių miltų (ryžių/grikių/kynvos ir pan.)

40 g 100 proc. kakavos be priedų

50 g eritritolio ar ksilitolio

50 g džiovintų mangų be cukraus (arba spanguolių)

85 g juodo kartaus šokolado 80 proc. kakavos

120 g migdolų miltų

2 a.š. cinamono

 

B ingredientai:

420 g apelsinų ( be žievėls ir kauliukų), eko žievelę nutarkuoti į miltus

3 L dydžio kiaušiniai

100 g minkšto kokoso aliejaus

70 g natūralaus jogurto (arba jogurtinės grietinės) +1a.š. sodos

 

Gaminimo eiga:

A ingredientus suberti į plakiklio indą ir sumalti iki smulkių gabaliukų. 25sek./10. Išpilti į maišymo dubenį.

B ingredientus sudėti į plakiklio indą ir sumalti iki vientisos košelės. 1min./10. Išpilti į maišymo dubenį.

Sumaišyti kruopščiai abu sluoksnius ir paskirstyti po keksines formeles.

Kepti apie 25-30min./170C/ su oro pūtimu. Būtina atvėsinti, tik tuomet išimti iš formelių.

Pastaba: Jei naudosite spanguoles vietoj mango, suberkite jas į tešlą vėliausiai-malti nereikia.

Jei kepsite pyragą, ne keksinėse, formą patepkite kokoso aliejumi ir pabarstylite miltais. Kepti tol, kol iškils gražiai viduriukas.

1 keksiuko9 apytikrė maistinė vertė:

Viso recepto maistinės vertės:

  • Kalorijų: Apie 203 kcal
  • Baltymų: Apie 4,5 g.
  • Angliavandenių: Apie 16 g.
  • Riebalų: Apie 14 g.
  • Skaidulų: Apie 2,5 g.

Jei kepsite pyragą, ribnkitės 25 cm apvalią ar kvadratinę formą. Su ryžių, grikių, kukurūzų ar tik sorų miltais, gausite kitokią struktūrą ir skonį.

Labai skanu valgyti su natūraliu jogurtu.

 

Jūsų dietistė Rita Šilenskienė