Aguonų pyragas ne tik Kalėdoms.

Aguonų pyragas ne tik Kalėdoms.

Kodėl aguonos yra naudingos sveikatai:

1. Gausu vertingų maistinių medžiagų

Aguonos yra puikus:

  • Kalcio šaltinis, kuris stiprina kaulus ir dantis.
  • Geležies, reikalingos raudonųjų kraujo kūnelių gamybai ir deguonies pernešimui.
  • Magnio, svarbaus nervų sistemai ir raumenų funkcijai. Tai ypač naudinga sveikatai, nes padeda išvengti osteoporozės ir mažakraujystės.

2. Aukštos kokybės riebalai ir energija

Aguonose yra daug:

  • Omega-6 ir omega-9 riebalų rūgščių, kurios gerina širdies ir kraujagyslių būklę.
  • Baltymų, prisidedančių prie raumenų stiprinimo ir audinių atstatymo. Tai suteikia ilgalaikės energijos ir skatina sveiką cholesterolio balansą.

3. Antioksidantai ir skaidulos

Aguonos turi daug:

  • Antioksidantų, padedančių kovoti su laisvaisiais radikalais ir lėtinančių senėjimo procesus.
  • Skaidulų, kurios gerina virškinimą ir skatina sotumą. Tai padeda gerinti bendrą organizmo funkcijas ir stiprina imunitetą.

Pastaba: Nors aguonų pyragas gali būti sveikas dėl aguonų, jo nauda priklauso nuo cukraus ir riebalų kiekio, todėl svarbu rinktis subalansuotą receptą. Tokį recepotą ir pateikiu JUMS-be cukraus ir baltų, kvietinių miltų!

REIKĖS: 25 cm atsidarančios torto formos arba silikoninių keksinių

300 g aguonų

5 L dydžio kiaušinių

220 g riebios grietinėlės, 35 proc.

200 g minkšto sviesto

1 a.š. sodos

150-200 g šviežių ar džiovintų datulių

150 migdolų ar lazdyno riešutų miltų

Papildomai: vieno apelsino sulčių arba 50 ml romo

EIGA:

  • Aguonas ir sodą sumalti kuo smulkiau. Zyle 20sek./10. Palikti inde.
  • Sudėti visus likusius ingredientus be miltų ir dar kartą viską suplakti iki vientisos košelės. Zyle 15-20sek./8.
  • Iškrėsti į dubenį, įmaišyti miltus ir sukrėsti paruoštą tešlą į paruoštą kepimo formą. Formą prieš tai geriausia patepti riebalais ir pabarstyti migdolų miltais.
  • Kepti 170C/50min. su oro pūtimu, kol gražiai apskrus paviršius ir iškils viduriukas.
  • Tik ištraukus iš orkaitės apšlakstyti vieno apelsino sultimis ar romu.

Pastaba: norint saldžiau, galima įmaišyti smulkiai pjaustytų natūralių abrikosų, razinų ar duonmedžio vaisių.

 

Jūsų dietistė Rita Šilenskienė