Aguonų pyragas be miltų

Aguonų pyragas be miltų

Esu aguonų fanė. Nereikia laukti Kalėdų, kad pasimėgautum gabaliuku šio nuostabaus pyrago. Jį galima kepti vasarą, kai atsiranda pirmieji alyviniai obuoliai, o jį kepu ir visą žiemą, nes esu susišaldžiusi obuolių gabaliukų visą šaldiklio stalčių. Tai skaniausias šaldytų obuolių panaudojimo būdas ir saldus miegelis naktį po tokio deserto pietums.

Juokinga klausyti, kai kartais užsienyje sako : kaip jūs tokiais kiekiais valgote aguonas? Juk tai opioidai…“

ŽINOKITE:

  • Aguonose nėra jokių kenksmingų ar psichotropinių medžiagų!, kurios veiktų nervų sistemą ir galėtų sukelti priklausomybę.
  • Aguonose randama natūralių junginių, kurie yra natūralūs antioksidantai – polifenoliai.
  • Aguonos yra sveikas ir maistingas produktas kuris gali prisidėti prie subalansuotos mitybos.
  • Šis pyragas (ir aguonos apskritai) tinka bet kokio amžiaus žmonėms, kurie gali kramtyti ir nuryti. Žinoma, jei neturi alergijos išvardintiems

28 cm pyragas atsidarančioje formoje

500 g aguonų (galima pirkti maltas)

80 g ištirpinto sviesto

270 g natūralių džiovintų abrikosų (išmirkyti nors 30 minučių)

70 g datulių  (išmirkyti nors 30 minučių)

6 kiaušiniai (tik tryniai, o baltymus išplakti atskirai)

150 g jogurto

1 a.š. sodos

1 a.š. cinamono ar vanilės

400 g obuolių skiltelių (naudojau šaldytus obuolių kubelius)

 

Gaminimo eiga:

  • Aguonas suberti į smulkintuvo indą ir malti kuo ilgiau , kol taps „drėgnos“ ir smulkios. Sustumti nuo sienelių žemyn ir dėti kitus ingredientus.
  • Sudėti į smulkintuvo indą prie aguonų: išmirkytus džiovintus vaisius, trynius, jogurtą sumaišytą su soda, ištirpintą sviestą, cinamoną ir viską suplakti iki vientisos košelės. 1min./10. Išpilti į maišymo indą.
  • Obuolius supjaustyti nedideliais kubeliais (gabaliukais apie 1 cm) ir įmaišyti į aguonų masę.
  • Atskirai išplakti kiaušinio baltymus su žiupsneliu druskos iki standžių putų. Juos atsargiai įmaišyti į aguonų masę, kabinant iš apačios ir apverčiant mentele.
  • Kepimo formą patepti sviestu ir pabarstyti miltais (sorų, kukurūzų, migdolų). Masę sukrėsti į paruoštą kepimo formą.
  • Kepti apie 55 min./170C su oro pūtimu. Pyrago viduriukas turi iškilti ir paviršius švelniai apskrusti, bet neperkepti.
  • BŪTINA ATVĖSINTI.

Apytikslė maistinė vertė 100 g šio pyrago:

  • Kalorijų: apie 230-250 kcal
  • Baltymų: apie 3-4 g.
  • Riebalų: apie 9-10 g.
  • Angliavandenių: apie 35-40 g.
  • Skaidulinių medžiagų: apie 2-3 g.

Jūsų dietistė Rita Šilenskienė