Baklažanų-graikinių riešutų kremas. Keto

Baklažanų-graikinių riešutų kremas. Keto

Naujausi moksliniai tyrimai įrodė, kad baklažanai gali apsaugoti ląstelių DNR nuom oksidacinio pažeidimo. Taigi baklažanų patiekalai yra labai naudingi sveikatai ir yra daržovė, kuri gali sumažinti riziką susirgti lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip vėžys. Baklažanai yra turtingi antioksidantais- tokiomis medžiagomis kaip antocianinai. Šie antioksidantai padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos ir gali sumažinti uždegimus.

Šaltinis: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30594791/   

Beje, baklažanai didina gerojo ir mažina blogojo cholesterolio kiekį organizme, turi teigiamos įtakos širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai ir yra puikūs pagalbininkai kovojant su mažakraujyste, nes juose gausu geležies.

Baklažanų kremas

3 vidutiniai baklažanai (iškepti be odos 500g)

300 g graikinių riešutų

80 g tamsios sezamų pastos (2 v.š.)

1 citrinos sultys (60g)

1 nedidelė galvutė česnako (30 g nuvalytų skiltelių)

50 ml alyvuogių aliejaus 

1 a.š. druskos ir ¼ a.š. čili dribsnių

Pateikimui: tyro alyvuogių aliejaus 20 g, 1/4 a.š. raudonosios paprikos miltelių ir 1 v.š. sezamo sėklų, kelių baziliko lapelių

Gaminimo eiga:

  • Graikinius riešutus pamerkti 12val. Nuplauti, nuskalauti.
  • Baklažanus perpjauti pusiau, subadyti šakute, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir kepti orkaitėje 40-50min/180C, kol bus visai minkšti ir vos apskrudę. Atvėsinti.
  • Riešutus ir česnako skilteles suberti į plakiklio indą ir sumalti apie 15sek./6. Palikti plakiklio inde.
  • Baklažanų minkštimą išskobti ir sudėti į plakiklio indą prie riešutų, suberti prieskonius, sudėti sezamo pastą, supilti aliejų ir citrinos sultis. Viską suplakti iki glotnios košelės.
  • Pateikiant padaryti grovelius, pašlakstyti tyru alyvuogių aliejumi, pabarstyti sėklomis ir papuošti baziliko lapeliais.
  • Valgyti su daržovių šiaudeliais ar/ir duonele.

Maistinė vertė 100 g produkto :

Kalorijų: 309 kcal

Baltymų: 7 g

Riebalų: 29 g

Angliavandenių: 10 g

Pastaba: Saikingiau valgyti baklažanus gali tekti ir tiems, kurie yra linkę į inkstų akmenų susidarymą, mat baklažanuose gausu oksalatų.

Jūsų dietistė Rita Šilenskienė