Salotos su pankoliu. Tinka keto

Salotos su pankoliu. Tinka keto

Kiek stebiu žmones daržovių skyriuje, mažai kas į krepšelį deda pankolio šaknį. Ją galima rasti PC daržovių skyriuje, šaldytuvo lentynoje. Vartojame pankolio sėklas – dedame į arbatą, bet mūsų kraštuose pankolio šaknis laikoma egzotine daržove. Pankolį Viduržemio jūros regione žinojo ir mėgo jau prieš 3 tūkstančius metų. Šaknis  valgoma su žuvimi, jūros gėrybėmis, paukštiena, dešromis ir net makaronais. Rinkitės kuo baltesnę, neapdžiūvusią šaknį ir, jei nesuvartosite iš karto, laikykite šaldytuve. Ji skonį išlaikys apie 4-5 dienas. Pankolio maistinė vertė turėtų sudominti ir tuos, kurie laikosi dietos, ir besirūpinančius sveikata. Vidutinio dydžio šaknyje – vos 73 kcal, net 3 gramai baltymų, 17 gramų angliavandenių (tame tarpe ir skaidulinių medžiagų), o riebalų ir cholesterolio praktiškai nėra. Suvalgę vieną šaknį, gausite maždaug trečdalį rekomenduojamos  paros normos skaidulinių medžiagų ir aprūpinsite organizmą kaliu, geležimi, kalciu, variu, cinku, selenu, folatais, vitaminais A, B6, K.

Salotos su pankoliu. Tinka keto – 2 porcijos

1/2 pankolio šaknies

Sauja špinatų lapelių

1 šalotinis svogūnas (80 g)

1 raudona saldžioji paprika

8-10 nedideli pomidoriukai

4 šakelės šviežio baziliko

1 rutuliukas mozzarella sūrio arba sauja riešutų (veg)

100 g avių pieno feta sūrio

Padažas: 1 v.š. sezamo pastos, 1 a.š. apelsinų sulčių, 2 v.š. obuolių acto arba citrinos sulčių, 1 v.š. alyvuogių aliejaus+1 v.š MCT aliejaus, žiupsnelis druskos ir šviežiai grūstų pipirų

Gaminimo eiga:

  • Špinatus nuplauti, nusausinti ir pasmulkinti. Sudėti ant lėkštės pagrindo.
  • Susmulkinti svogūną plonais žiedeliais ar kubeliais. Papriką supjaustyti smulkesnais kubeliais. Paskirstykite ant špinatų lapų. 
  • Per pusę perpjauti smulkiavaisius pomidorus. Pankolį sudrožti bulvių skutuku arba labai plonai supjaustyti. Viską paskirstyti lėkštėse.
  • Supjaustyti mozzarella sūrį ir uždėti ant salotų. Užtrupinti ant salotų viršaus feta sūrio.
  • Sumaišyti padažo ingredientus ir pašlakstyti salotas. Pagardinkite grūstais pipirais, druska.

Pastaba: Jei neturite MCT aliejaus, padidinkite alyvuogių aliejaus kiekį. Apie MCT aliejaus naudą galima paskaityti mano straipsnį čiahttps://pirmassaukstas.lt/straipsniai-apie-sveika-mityba/mct-aliejus/

Jūsų dietistė Rita Šilenskienė