Skumbrė gali būti gaudoma įvairiose pasaulio jūrose ir vandenynuose. Ji yra plačiai paplitusi Atlanto vandenyne, ypač šiaurinėje Atlanto dalyje – Šiaurės jūroje ir Atlanto vandenyno pietinėje dalyje. Skumbrė naudinga šeimai dėl didelės maistinės vertės, didelio poveikio širdies ir nervų sistemai, paprasto paruošimo ir prieinamumo. Tai suteikia galimybę mėgautis skaniais ir sveikais patiekalais, šeimos sveikatos gerinimo.
SKUMBRĖ AR DORADA SU VASAROS DARŽOVĖMIS – 2 porcijos
1 atvėsinta dorada ar skumbrė
Daug krapų su stiebais (3-4 vnt)
1 citrina
Brokolių žiedynai 5-8vnt
Druskos, pipirų
1 v.š. kokoso sliejaus
120 ml kokoso pieno ar vandens
Salotoms:
Salotų lapų (įvairių ir kuo daugiau)
Šviežių agurkų (1-2 vnt.)
Paprika
Saliero stiebų (1-2)
Alyvuogių aliejaus, citrinos
Gaminimo eiga:
- Išvalyti skubrę ar doradą, įpjauti pilvą iki stuburo, atversti kaip knygą, išimti centrinį kaulą, pabarstyti pipirais druska. Arba iš karto pirkti 2 skumrės filė.
- Citriną supjaustyti griežinėliais ir sudėti ant vienos skumbrės vidinės pusės. Dėti ant citrinos kelias krapų šakeles ir užversti žuvies kitą pusę ar ant viršaus uždėti kitą filė.
- Ištirpinti troškintuvo inde kokoso aliejų ir sudėti ant dugno krapų šakeles. Ant jų padėti žuvį, įdarytą citrina ir krapais. Likusią citriną galima padėti aplink žuvį į troškintuvą. Įpilti į troškintuvo indą 120ml vandens ar kokoso pienos ir uždengus troškinti 10 minučių.
- Sudėti į keptuvę brokolio žiedynus ir dar 5-6 minutes patroškinti.
- Valgyti žuvį su brokoliais ir gaiviomis vasaros daržovėmis.
Jūsų dietistė Rita Šilenskienė