Kale lapiniai kopūstai turi labai svarbių vitaminų, ypač vitaminų K, C ir A. Jie stiprina imuninę sistemą ir gerina regėjimą. Be to, šie kopūstai turi daug antioksidantų, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos. Skaidulinės medžiagos palaiko gerą virškinimą ir sveiką žarnyno funkciją. Kale lapiniai kopūstai turi labai mažai kalorijų, todėl gali būti naudingi norint palaikyti svorio kontrolę ir pagerinti bendrą sveikatą.
Kale lapiniuose kopūstuose taip pat yra daug geležies. Geležis yra svarbi mineralinė medžiaga organizmui, kuri atlieka esminį vaidmenį kraujodaros sistenmai ir svarbi pernešant deguonį. Todėl mitybos papildymas šiais kopūstais padeda palaikyti tinkamą kraujotaką ir energijos lygį. Be to, geležis yra svarbi ypač vegetarams ir veganams, kurie gali turėti didesnį rizikos laipsnį, trūkstant šios mineralinės medžiagos.
Duona su kale kopūstais
A ingredientai:
100 g Kale kopūsto lapų be kotų
100 g sūdytų lašinukų, kubeliais
180 g svogūnų (2vnt.), gabaliukais
3 L dydžio kiaušiniai (155g be lukšto)
1 a.š. druskos (5g)
85 g minkšto sviesto
200 g vandens
B ingredientai:
1 a.š. sodos (5g)
240 g migdolų miltų
100 g grikių miltų
70 g kokosų miltų
Gaminimo eiga:
- A ingredientus sudėti į plakiklio indą ir plakti kol gausite vientisą košelę. 1min./10.
- Dideliame maišymo dubenyje pasverti visus B ingredientus ir sumaišyti.
- Iš plakiklio skystą masę išpiltim prie miltų ir sumaišyti tešlą. Tešla bus minkšta, šiek tiek lips prie rankų.
- Formuoti pailgas bagetes. Galima naudoti papildomai grikių arba migdolų miltus.
- Kepti apie 35min./170C su oro pūtimu. Atvėsinti ir tik tuomet pjaustyti.
Maistinė vertė 100 g produktų:
Kalorijų: 347 kcal
Baltymų: 9,8 g
Riebalų: 28,3 g
Angliavandenių: 11 g
Jūsų dietistė Rita Šilenskienė