Sveikatos troškinys

Sveikatos troškinys

Ne be reikalo gamta daržovėms, vaisiams ir uogoms padovanoja vienokią ar kitokią spalvą. Meino universiteto mokslininkų duomenimis, mėlyna spalva produktuose yra galingas antioksidantas, vadinamas antocianinu, kuris gali apsaugoti nuo vėžio ir širdies ligų. Rumunijos žurnale „Diabetes Nutrition and Metabolic Diseases“ 2017 m. paskelbtas tyrimas pateikė koreliaciją tarp purpurinių baklažanų ir sumažėjusio organizme oksidacinio streso.  Oksidacinis stresas yra susijęs su daugybe ligų: širdies ligomis, vėžiu ir Parkinsono liga.

SVEIKATOS TROŠKINYS – 4 porcijos

2 vidutiniai baklažanai -600 g

2 svogūnai -130 g

3 nedidelės violetinės bulvės -180 g

20 alyvuogių (eko)

200 ml kokoso pieno 

1 v.š.  ghee sviesto -20 g

1 a.š. ciberžolės+1/4 a.š. pipirų

3-4 v.š. alyvuogių -30 g

2 v.š. saulėgrąžų sėklų (eko) -10 g

Papildomai: avių/ožkų feta sūrio 250 g arba Tofu sūrio

Gaminimo eiga:

  • Ištirpinti troškintuo inde ghee sviestą, suberti prieskonius ir susmulkintus kubeliais svogūnus. Pakepinti 1 min. ant nedidelės kaitros be dangčio.
  • Suberti kubeliais susmulkintas mėlynasias bulves, įpiltti 2-3 v.š. vandens, uždengti ir pakaitinti 2min kol  baklažanus supjaustysite kubeliais.
  • Suberti susmulkintus baklažanus į troškintuvo indą, supilti kokoso pieną, uždengti dangtį ir patroškinti 12min. ant vidutinės kaitros.
  • Suberti pasmulkintus špinatus, išmaišyti, išjungti kaitrą ir ruoštis serviruoti.
  • Patiekiant dubenėlyje, įmaišyti alyvuogių, pašlakstyti alyvuogių aliejumi, užberti avių  ar ožkų feta sūrio kubelių ir pabarstyti saulėgrąžų sėklomis.

Apytikrė maistinė vertė vienos porcijos:

  • Kalorijos: apie 430-440 kcal
  • Angliavandeniai: apie 23-25 g
  • Baltymai: apie 14-16 g
  • Riebalai: apie 32-34 g
  • Skaidulės: apie 6-7 g

Šie skaičiai gali šiek tiek kisti priklausomai nuo konkrečių produktų, kurie naudojami, ir jų kiekio porcijoje.

Jūsų dietistė Rita Šilenskienė