Cukinijų blynai su lašiša. Tinka Keto

Cukinijų blynai su lašiša. Tinka Keto

Įdomi cukinijos istorija

Cukinijos kelionė iki mūsų daržų ir lėkščių prasidėjo prieš tūkstančius metų dabartinėje Meksikos ir Centrinės Amerikos teritorijoje. Ši daržovė, priklausanti moliūginių šeimai, buvo auginama jau senovės civilizacijų – actekų ir majų laikais. XVI amžiuje europiečiai, tyrinėjantys Naująjį pasaulį, atrado šią neįprastą daržovę ir parvežė ją į Europą. Italų sodininkai ėmė eksperimentuoti su augalu, galiausiai išvesdami švelnesnę ir plonesnę daržovės versiją, kurią šiandien vadiname cukinija (it. „zucchini“ reiškia „mažas moliūgas“).

Italai ne tik tobulino cukinijos veislę, bet ir kūrė įvairius patiekalus, kurie pabrėžė šios daržovės universalumą. Laikui bėgant, cukinijos populiarumas plito po Europą. Šiandien cukinija yra nepakeičiama įvairių šalių virtuvėje. Viduržemio jūros regiono šalyse ji kepama, troškinama, derinama įvairiuose patiekaluose. Azijoje – kepama wok’e su kitomis daržovėmis, o Šiaurės Amerikoje – naudojama kepiniams ir žalia – kaip makaronų pakaitalas. Indijos virtuvėje cukinija dedama į karius ir troškinius, derinama su įvairiais prieskoniais.

Na, O Lietuvoje, šeiminkių išradingumas viską nustelbia!  Cukinijos ir marinuojamos, ir rauginamos, naudojamos net desertuose ir t.t. Tačiau šiandien sugalvojau dar kai ką: kai lašišos sūrumas ir riebumas susijungia su kopūsto ir cukinijos švelnumu, gimė patiekalas, kuris gali nustebinti net išrankiausią gomurį.

CUKINIJŲ BLYNAI SU LAŠIŠA, 3-4 porcijos

1 jaunos cukinjos (700 g)         

300 g sūdytos lašišos

180 g vasarinio kopūsto

1 svogūno (110 g)

4 M dydžio kiaušinių

15 g sviesto

180 g miltų: a) Keto varinatas – migdolų miltų +1 a.š. guaro ar ksantano gumos; b) begliutenių miltų (avižų, grikių, sorų ir t.t.); c) begliutenių miltų mišinio (grikių+kukurūzų arba sorų+avižų)

Kepti: 2-3 v.š. kokosų nerafinuoto aliejaus ar ghee sviesto.

EIGA:

  • Cukiniją cutarkuoti kuo plonesniais šiaudeliais ir nuspausti skystį tarp delnų. Liks 600 g tarkuotos cukinijos.
  • Kopūstą, svogūną, lašišą susmulkinti gabaliukais ir sudėti į smulkintuvo indą. Supilti į smulkintuvo indą kiaušinius ir viską susmulkinti iki smulkių gabaliukų. Zyle 10 sek./7 greitis. Išpilti plakinį į maišymo dubenį.
  • Suberti į tešlą miltus ir išmaišyti.
  • Kepti ant įkaitintos keptuvės.
  • Valgyti su pomidorais, šviežiais ar raugintais agurkais.
  • Druskos pakanka iš sūdytos lašišos.

 

Vienos porcijos (jei padalinama į 3 porcijas) maistinė vertė:

  • Kalorijų: 748.38 kcal
  • Baltymų: 39.31 g
  • Riebalų: 38.53 g
  • Angliavandenių: 60.13 (ne keto versijai)
  • Skaidulinių medžiagų: 9,6 g

Jūsų dietistė

Rita Šilenskienė